Новини

ВИСТАВКА ДО 80-РІЧЧЯ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ МИКОЛИ МОШИКА (1941-2021)

В Сумському обласному краєзнавчому музеї підготовлено виставку, присвячену Миколі Григоровичу Мошику — відомому українському бандуристу, педагогу, заслуженому діячу мистецтв України, уродженцю с. Засулля (нині у межах м. Ромни Сумської області).

Микола Мошик з юності захоплювався кобзарським мистецтвом, що і  привело його до студії при Державній заслуженій капелі бандуристів, далі до музичного училища, а згодом до Київської державної консерваторії, яку закінчив у 1976 році. Свого часу працював у Кропивницькій та Чернігівській філармоніях, Київському Національному оркестрі народних інструментів, Уманському музичному училищі. З 1977 р. викладав у Сумському музичному училищі ім. Д. Бортнянського. У 1992 р. започаткував курс бандури на музичному факультеті Сумського педагогічного інституту.

Микола Мошик був пропагандистом кобзарського мистецтва, озвучував документальні телефільми «Бандурист», «Козацькими шляхами», «Шевченківський тюрбан». Він є автором понад 20 нотних збірок вокальних творів для голосу в супроводі бандури. Неодноразово був переможцем всеукраїнських та міжнародних фестивалів – конкурсів, лауреатом Канадської премії ім. Марії Сахрин. Репрезентував українську народну думу – пісню в Болгарії, Німеччині, Грузії, Білорусі.

Створення виставки стало можливим завдяки його рідним, які передали до музею значний комплекс матеріалів, що висвітлюють творчий та життєвий шлях сумського кобзаря. Це особисті речі, музичні інструменти, сценічний одяг, документи, фотографії з сімейного альбому, почесні грамоти, дипломи та подяки. Також передані його музичні твори та публікації, присвячені кобзарям і бандуристам Сумщини, кілька портретних малюнків Миколи Мошика, створених його друзями-художниками у різні роки.

27 жовтня до музею завітали віддати шану знаному кобзарю його дружина Ольга Іванівна Мошик з колегами та його товариш – заслужений лікар України, академік АН ВШУ Дужий Ігор Дмитрович. Вони оглянули виставку та поділилися спогадами про добру, чуйну людину, талановитого музиканта, патріота своєї Батьківщини Миколу Григоровича Мошика.