Новини

ВИСТАВКА-РЕКВІЄМ «БАБИН ЯР: БЕЗ ПРАВА НА ЗАБУТТЯ»

Згідно Указу Президента «Про заходи у зв’язку з 80-ми роковинами трагедії Бабиного Яру» в Україні вшановують пам’ять євреїв, українців, ромів та осіб інших національностей, страчених у Бабиному Яру. Трагедія, від якої здригнувся світ, стала символом «Голокосту від куль» і нацистської політики масового вбивства людей.

На виконання заходів управління культури Сумської обласної державної адміністрації 29 вересня 2021 р. Сумський обласний краєзнавчий музей презентував виставку-реквієм «Бабин Яр: без права на забуття».

У заході взяли участь заступник голови Сумської обласної державної адміністрації В’ячеслав Печененко, начальник управління культури Сумської обласної державної адміністрації, заслужений працівник культури України Олена Мельник, голова іудейської релігійної громади та директорка благодійної організації Сумський єврейський фонд «Хесед Хаїм» Єлизавета Шерстюк, студенти філії Харківського національного університету внутрішніх справ, Сумського фахового коледжу мистецтв та культури ім. Д. Бортнянського, працівники закладів культури області, громадськість.

Лейтмотивом заходу стала теза: «Тиша місць пам’яті про жертв «Голокосту від куль» промовляє до сучасників: «Ніколи знову».

У своєму виступі В’ячеслав Печененко зазначив, що масові вбивства у Бабиному Яру – одна з найтрагічніших сторінок в історії Другої світової війни, а пам’ять про неї є пересторогою для сучасників і майбутніх поколінь. Єлизавета Шерстюк говорила про необхідність щоденного буття та виховання за принципами толерантності та взаємоповаги. Виняткове значення вшанування трагедії Бабиного Яру у музейних експозиціях підкреслила Олена Мельник.

Як зазначив Владислав Терентьєв, Бабин Яр був не єдиним місцем нацистських злочинів в Україні: у період окупації на Сумщині майже в кожному місті чи селищі були свої «Бабині Яри». Пам’ять про Голокост – це також вшанування Праведників народів світу, серед яких – понад 20 осіб, біографічно пов’язаних із Сумщиною.

У виконанні Єлизавети Шерстюк прозвучала хвилююча пісня-присвята жертвам Голокосту. Ще одним почутливим акцентом стала поезія «Бабин Яр», продекламована студентом СФКМіК ім. Д. Бортнянського Антоном Стовбуном.

З матеріалами виставки присутніх ознайомила науковий співробітник музею Олена Любимова.

В’ячеслав Печененко, Олена Мельник, Єлизавета Шерстюк і Владислав Терентьєв здійснили символічний удар у «Дзвін пам’яті». Учасники заходу вшанували пам’ять загиблих у Бабиному Яру хвилиною мовчання.