Новини

ВІДБУЛАСЬ ПРЕЗЕНТАЦІЯ ВИСТАВКИ ДО 150-РІЧЧЯ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ЛЕСІ УКРАЇНКИ

25 лютого 2021 р. у Сумському обласному краєзнавчому музеї відбулася презентація виставки-інсталяції «Леся Українка: життя, творчість, зв’язки з Сумщиною», створеної до 150-річчя від дня народження поетеси.

На заході були присутні радниця голови Сумської ОДА Вікторія Медвідь та заступник директора Департаменту – начальник управління культури Департаменту культури, інформаційної політики та туризму Сумської ОДА, заслужений працівник культури України Олена Мельник. Під час вітального слова вона зазначила, що постать Лесі Українки є знаковою в історії української літератури, заходи з відзначення її ювілею вже майже місяць тривають у закладах культури області, а презентація виставки у краєзнавчому музеї відбувається саме в день народження поетеси.

Директор музею Владислав Терентьєв у своєму виступі згадав, що одна з сторінок життя Лесі Українки пов’язана з сумським краєм – с. Косівщиною, тому виставка, присвячена поетесі, була інтегрована в основну експозицію музею – інтер’єр селянської хати.

До презентації виставкового проєтку були залучені викладачі та студенти Сумського фахового коледжу мистецтв і культури ім. Д. Бортнянського. Під час заходу прозвучали: музичний твір Геллера «Анданте» у виконанні Владислава Гриневича (флейта) та Елли Михайлової (концертмейстер), давня українська пісня «Чотири воли» у виконанні Катерини Жадан (бандура), уривок з оповідання-нарису «Весняні співи», прочитаний Олександрою Фединою.

Зі змістом виставки гостей ознайомила її куратор, завідувачка відділом музею Аліна Конотоп.

Представлені матеріали розповідають про перебування Лесі Українки у с. Косівщина, її друзів та знайомих – уродженців краю і осіб біографічно пов’язаних з Сумщиною, краєзнавців – дослідників життєпису і творчої спадщини поетеси. Однією з локацій виставки є інтер’єр української оселі кінця ХІХ – початку ХХ ст., в який було вміщено типологічні речі, що відтворюють атмосферу того часу, коли поетеса відвідала Сумщину.