Новини

Відкрито виставку до 140-річчя українського археолога та мистецтвознавця М.О. Макаренка

Сумський обласний краєзнавчий музей презентував виставку «Постать М.О. Макаренка у громадському та культурному житті Сумщини», присвячену 140-річчяю від дня народження М. Макаренка – відомого археолога, мистецтвознавця, пам’яткоохоронця, музеєзнавця. До участі у заході долучились студенти Сумського вищого училища мистецтв і культури ім. Д.С.Бортнянського (керівник — Галина Бабич).

Ім’я М. Макаренка входить до плеяди науковців, які зазнали репресій у 1930-х рр. Життя і професійна діяльність ученого тісно пов’язана з Україною та Сумщиною. Народився він у с. Москалівка Роменського району, проводив дослідження на Роменщині, поблизу Сум, де відкрив пам’ятки роменської  археологічної культури, брав активну участь у створенні Роменського музею.

На виставці представлено унікальні речі з фондів музею, зокрема, два малюнки М. Макаренка 1905 р. із зображенням Оксютинських скіфських курганів, подаровані музею В. Звагельським – дослідником біографії вченого; путівник по Ермітажу, складений М. Макаренком у 1916 р., книга І. Абрамова, обкладинку та ілюстрації до якої виконав М. Макаренко, вирізка з жіночого слов’янського поховання, зроблена дослідником під час розкопок могильника біля с. Зелений Гай у 1929 р.

Також експонуються: книга з екслібрисом з бібліотеки М. Макаренка, його монографія «Маріюпільський могильник» 1933 р. (зібрання дослідниці біографії вченого Н. Німенко), а також кахля, виготовлена М. Макаренком у Глинській майстерні (зібрання Сумського обласного художнього музею ім. Н.Х. Онацького).

Крім того, на виставці представлені копії документів про дослідження курганного могильника біля с. Зелений Гай у 1929 р., що зберігаються в Інституті археології НАН України; копії документів та фото експонатів з розкопок городищ Монастирище та Ведмеже з фондів Державного історико-культурного заповідника «Посулля».