Новини

ГОДИННИК У СТИЛІ АМПІР ОСТАННЬОЇ ЧВЕРТІ ХІХ СТ.

Різні за призначенням і типом годинники – напільні, камінні, будуарні, каретні –  незмінний атрибут інтер’єрів будинків заможних жителів краю у ХVІІІ – ХІХ ст. У стаціонарній експозиції музею представлено старовинний напільний маятниковий годинник, що вирізняється значними розмірами: висота – 175 см, ширина – 90 см, діаметр циферблата – 24 см.

Годинник надійшов у фонди музею в лютому 1948 р. Клеймо з написом «F. BARBEDIENNE», викарбуване на одній з ніжок підставки годинника, свідчить, що предмет був виготовлений у майстерні Фердинанда Барбедієнна (1810 – 1892) у м. Париж.

На триступінчатому постаменті, прикрашеному рослинним орнаментом, розташовані дві фігури римських жінок, які на піднятих вгору руках тримають корпус годинникового механізму. Вони одягнені у столу – довгу широку туніку з короткими рукавами, численними складками та поясом на стегнах. Циферблат годинника вкритий білою емаллю, години позначено  римськими, хвилини – арабськими цифрами. Маятниковий механізм завершуються барельєфним зображенням голови античного сонячного божества, ймовірно, Аполлона, Януса або Сола. У центрі верхньої частини годинника – наповнена гронами винограду антична ваза, обрамлена гілками лавра і дуба, що символізують славу, перемогу та мир; конструкцію завершує символ влади античної епохи – балдахін, кінці якого прив’язані вузлами до двох перехрещених списів з фігурними руків’ями.