Новини

ДО ДНЯ СКОРБОТИ ТА ВШАНУВАННЯ ПАМ’ЯТІ ЖЕРТВ ВІЙНИ В УКРАЇНІ

Щороку 22 червня український народ вшановує світлу пам’ять  мільйонів земляків, життя яких обірвала німецько-радянська війна 1941–1945 рр.

Час все далі віддаляє нас від тих  трагічних подій, що не оминули жодну родину на Сумщині. Наші земляки мужньо боролися з ворогом на всіх фронтах Другої світової війни, проявили надзвичайну самовідданість і сміливість. За участь і подвиги у  німецько-радянській  війні 1941–1945 рр.  понад 120 тис. уродженців і жителів області нагороджені орденами та медалями.

У Сумському обласному краєзнавчому музеї представлені матеріали з фондового зібрання, що знайомлять відвідувачів з долями звичайних людей, які пройшли горнило страшної війни. Це сім життєвих історій, на прикладі яких ми більше дізнаємось про події  Другої  світової  війни в Україні.  Експонуються  комплекси матеріалів родини Валентини та Родіона Ситниченків, Ніни, Юрія та Олександра Ройченків, Володимира Чорнобривченка та Надії Кривошеєвої. Серед документів – довідка про те, що В. Гіацинтова (Ситниченко) після закінчення І курсу педагогічного інституту добровольцем пішла на фронт; спогади Р. Ситниченка про розгром німецької колони біля с. Бочечки Конотопського району у вересні 1941 р. та ін. Цікавими є фронтові та повоєнні світлини з родинних альбомів. Життєписи цих людей є прикладом мужності та патріотизму для сучасників.

Поряд з фотодокументальними матеріалами представлено зразки військового спорядження: казанок, польову флягу, палетку, наручний компас, кобуру до пістолета ТТ.