Новини

ДО СУМСЬКОГО ОБЛАСНОГО КРАЄЗНАВЧОГО МУЗЕЮ ПЕРЕДАНО УНІКАЛЬНІ КНИГИ

Книжкове зібрання краєзнавчого музею поповнилось цінними виданнями, пов’язаними з Стефаном Таранушенком (1889–1976) – видатним дослідником архітектури, мистецтвознавцем, музеєзнавцем, уродженцем м. Лебедин. Його життєвий шлях і наукова діяльність тісно пов’язані з сумським краєм. Він був організатором експедицій, що вивчали історико-культурну спадщину на території Сумщини, Чернігівщини, Полтавщини. Зокрема, 1925 р. працював у Лебедині, 1926 р. – в Тростянці, а 1929 р. – обстежував Троїцьку церкву у с. Пустовійтівка Роменського району, збудовану коштом останнього кошового Запорозької Січі П. Калнишевського. Дослідник зробив детальний опис та світлини храму, що стали важливим джерелом інформації під час відбудови церкви у 2005 – 2007 рр. Результати його досліджень і нині є надзвичайно цінними для збереження історико-культурної спадщини краю, адже саме завдяки їм маємо достовірні наукові дані про втрачені дерев’яні храми, знищені свого часу на території сучасної Сумської області.

У 2021 р. харківським видавництвом «Видавець Олександр Савчук» надруковано працю «Знищені шедеври української дерев’яної сакральної архітектури. Книга з доповненою реальністю». До науково-популярного видання увійшли розвідки С. Таранушенка, присвячені п’ятьом знищеним храмам на Полтавщині, Харківщині й Чернігівщині.

Цінним доповненням до книги є комплект листівок із зображенням пам’яток архітектури, які досліджував мистецтвознавець. Для візуалізації об’єктів дерев’яного зодчества на листівках було використано світлини, зроблені С. Таранушенком під час обстеження храмів, і малюнки художника, дослідника пам’яток архітектури О. Харлана.

Книга і листівки видані за підтримки Українського культурного фонду у межах програми «Культура плюс». Наприкінці кожного розділу видання і на зворотній стороні листівок розміщено qr-код, скануючи який користувач зможе ознайомитися із 3d-моделями знищених храмів.

Щиро дякуємо Олександру Савчуку за презентовані книги та комплекти листівок, що змістовно доповнюють книжкове зібрання музею.