Новини

МУЗЕЙНІ ВЕЧОРНИЦІ НА АНДРІЯ!

Щорічно 13 грудня в Україні відзначають день пам’яті Андрія Первозванного. Це свято має два значення – релігійне і народне. Віряни вшановують пам’ять святого апостола, який приніс християнську віру на землі Київської Русі, а за народним календарем у цей день відбуваються андріївські вечорниці.

За традиціями дівчата та хлопці збиралися разом, готували смаколики, жартували, розповідали цікаві історії та грали в різні ігри, а в ніч на 13 грудня ворожили. Так, на Андрія дівчата гадали, а хлопці натомість бешкетували: традиційно парубки робили збитки біля домівок, де живуть незаміжні дівчата, і такі пустощі їм завжди пробачали. Самі гуляння супроводжувалися веселими танцями, співами та залицяннями, адже вечорниці для українців завжди були одним із найпопулярніших способів знайти собі пару. Андріївські вечорниці не проходили без традиційного елемента цього свята – калити. Це великий солодкий корж із білого борошна, що символізував новонароджене сонце, дівчата випікали його заздалегідь. Молодь обов’язково грала у веселу гру під назвою «Калита».

Пам’ятаючи про традиції предків, 14 грудня до музею завітали студенти Сумського фахового коледжу мистецтв і культури ім. Д.С.Бортнянського. У залі, що відтворює інтер’єр української хати, відбулися справжні українські вечорниці – із забавами, піснями, ворожінням на кохання. Науковий співробітник музею Олена Опанасюк розповіла студентам про історію свята, його давні та сучасні традиції, а також про те, чому день Андрія був одним із улюблених свят української молоді. Веселі жарти, забави з калитою – усе це об’єднало учасників музейних вечорниць. На завершення свята гості пригощалися калитою. З гарним настроєм і масою яскравих вражень студенти повернулися до навчання. Сподіваємося, кожен залишив у серці незабутні спогади про дивовижні зимові традиції нашого народу.