Новини

Ніч музеїв-2019 у Сумському обласному краєзнавчому музеї.

«Музеї як центри культури: майбутнє традиції» – таку тему цьогорічної акції «Ніч музеїв» обрала Міжнародна рада музеїв (ICOM). До ініціативи світової музейної спільноти долучився й Сумський обласний краєзнавчий музей, що вже традиційно виступає платформою для застосування інноваційних методів дослідження й збереження історико-культурної спадщини Сумщини

18 травня сумчани і гості міста отримали нагоду ознайомитись із результатами співробітництва Сумського краєзнавчого музею з науково-дослідними установами України. Звертаючись до традицій такої співпраці, завідувачка сектору археології Лариса Білинська розповіла про історію вивчення давніх артефактів, представлених в експозиції музею, в тому числі – на презентованій у рамках «Ночі музеїв» виставці «Культурна спадщина Сумщини: археологічні скарби».

Тему продовжили співробітники інституцій Академії наук України – партнерів музею у дослідженні старожитностей краю. Про скарби ранньослов’янського часу, знайдені на теренах області і передані до фондів музею, їх інформативний потенціал та перспективи вивчення розповів кандидат історичних наук, науковий співробітник відділу археології ранніх слов’ян та регіональних польових досліджень Інституту археології НАН України Ярослав Володарець-Урбанович.

Молодший науковий співробітник відділу ядерно-фізичних досліджень Інституту прикладної фізики НАН України Володимир Білик ознайомив відвідувачів із ядерно-фізичними методами визначення елементного складу і датування предметів старовини, зокрема — з фондового зібрання Сумського краєзнавчого музею.

Видовищною родзинкою дійства стала презентація кінської збруї доби Козаччини, відреставрованої фахівцями Національного науково-дослідного реставраційного центру України в м. Київ (керівник реставраційних робіт – завідувачка відділу реставрації творів із тканини та шкіри ННДРЦУ Тетяна Менжуліна)

За традицією, «Ніч музеїв» не обмежилась роботою окремих локацій. Відвідувачі отримали нагоду безкоштовно оглянути експозиції та виставки, побувати на екскурсії виставкою «Двадцяте століття починається: Суми і сумчани на рубежі століть» і зробити фото на згадку.