Новини

«Поріс чорнобилем Чорнобиль…»: у музеї відбулись заходи до 32-х роковин Чорнобильської катастрофи

26 квітня в Сумському обласному краєзнавчому музеї та його відділі – постійній експозиції «П.І.Чайковський і Україна» — пройшли заходи з відзначення роковин Чорнобильської трагедії.

«Під полиновою зорею» — таку назву отримав тематичний захід, під час якого старший науковий співробітник музею Наталія Гетьманська розповіла студентам Сумського будівельного коледжу про причини та масштаби трагедії на ЧАЕС, ліквідацію наслідків аварії та участь у ній жителів краю. Зрозуміти і відчути трагічність тих подій допомагало й музейне середовище – створена співробітниками музею тематична виставка та мультимедійна музейна програма «Чорнобиль до… і після…».

Того ж дня у с. Низи відбулась просвітницька година «Поріс чорнобилем Чорнобиль». Науковий співробітник музею Любов Коген запросила мешканців селища на зустріч із учасником ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС Петром Дябелком, який поділився власними спогадами про події, що відбувались у зоні Чорнобиля навесні 1986 року.

…Уже минуло 32 роки від тієї катастрофи, але ми відчуваємо радіаційне дихання вибуху по сьогоднішній день. Це трагедія не регіонального, не національного, а глобального масштабу. Некерований атом умить опинився ворогом мільйонів жителів, назавжди залишивши свій траурний слід у душах людських, у свідомості та пам’яті народній. Чорнобильська аварія стала для нас уроком, за який заплачено дорогою ціною. Тож не треба повторювати помилок. Давайте берегти оточуючий світ! Нашій планеті вистачить одного Чорнобиля.