Новини

ПРЕЗЕНТАЦІЯ ВИСТАВКИ «ВЕСІЛЬНІ ТРАДИЦІЇ СУМЩИНИ».

Напередодні Дня Незалежності України у Сумському обласному краєзнавчому музеї відбулося відкриття виставки-інсталяції «Весільні традиції Сумщини. З історії весільної обрядовості кінця ХІХ – ХХ століть», що репрезентує унікальні предмети та рідкісні матеріали з фондів краєзнавчого музею, приватного музею «Причал Одіссея» Сергія Гуцана та речі, надані на виставку друзями музею.

В рамках проєкту створені музейні інсталяції: «Скриня нареченої», «У приміщенні Сумського відділу РАГСу 1940-х рр.», «Весільна церемонія 1974 р. в м. Суми», «Весільні подарунки», що, крім інформативного наповнення, виступають фотозонами для бажаючих залишити на пам’ять світлини з весілля різних історичних епох.

Експозиція складається з кількох локацій, організованих як в основному приміщенні музею, так і в будівлі по вул. Покровська, 2. На кожній з локацій представлені оригінальні речі, пов’язані з місцевою весільною обрядовістю.

Серед унікальних експонатів виставки – прикрашена квітковим орнаментом скриня кінця ХІХ ст. з Лебединщини, у якій зберігався посаг нареченої, весільні рушники, чоловіча сорочка з вишитою на ній датою «1917». Родзинка музейної колекції – листи 1853–1854 рр., автори яких вітають зі вступом у шлюб уродженку Глухівського повіту, видатну фольклористку й етнографа Пелагею Литвинову.

Весільні світлини із зібрання музею «Причал Одіссея» відображають трансформацію весільного вбрання кінця ХІХ – початку ХХ ст. Привертає увагу колекція святкового одягу 1960 – початку 1990-х рр.: жіночі сукні з фатою, чоловічі костюми тощо.

Куратор виставки – директор музею Владислав Терентьєв – розповів про етапи її підготовки та створення музейних інсталяцій. Завідувачка відділом музею Аліна Конотоп ознайомила присутніх з локаціями виставкового проєкту, розповіла про цікаві весільні традиції та обряди. Спогадами про власне весілля, що відбулося у Сумах в 1974 р., поділилася родина Ігоря та Ольги Ройченків.

Презентація виставки відбулася з дотриманням карантинних норм.