Новини

ПРЕЗЕНТАЦІЯ ВИСТАВКИ «МУЗЕЙНІ РАРИТЕТИ – СВІДКИ ДЕРЖАВОТВОРЕННЯ» ДО 30-РІЧЧЯ НЕЗАЛЕЖНОСТІ УКРАЇНИ

20 серпня 2021 р. у музеї презентовано виставку «Музейні раритети – свідки державотворення» до 30-ї річниці Незалежності України де представлено унікальні експонати, датовані ХІІ – ХХІ ст. На захід були запрошені вихованці Обласного центру позашкільної освіти та роботи з талановитою молоддю табір «Юнат».

Співробітники музею ознайомили дітей з комплексами матеріалів пов’язаними з різними етапами становлення державності та присвяченими видатним землякам, діяльність кожного з яких була важливим кроком до Незалежності.

Вихованці центру оглянули зразки унікальної плімфи, датованої 30-ми роками ХІІІ ст., знайденої під час археологічних розкопок храму у м. Путивль в 1959 р. Окремі зразки плінфи – із зображенням тризубця – герба Рюриковичів і Київської Русі, який через століття з’явився в українській геральдиці. Діти познайомилися з музейною колекцією прапорів Незалежної України, яка постійно поповнюється цікавими екземплярами, адже з початком війни на Сході нашої держави прапор став оберегом, символом віри в перемогу.

Окремий розділ виставки репрезентує грошові знаки різних історичних періодів. Серед унікальних предметів, які є свідками державотворення – скарб срібних гривен ХІІ – ХІІІ ст., грошові знаки Української держави та УНР 1918 р., банкноти випущені НБУ. Один з комплексів виставки через ювілейні і пам’ятні монети та жетони Національного банку відтворює історію України від давнини до сьогодення.

Юних відвідувачів познайомили з матеріалами, присвяченими видатним землякам: П. Кулішу, О. Олесю, М. Даньку, Г. Петрову, які палко підтримували становлення незалежності України.  Символічним є те, що на виставці представлені музейні речі, пов’язані з ім’ям Т. Шевченка, образ і слово якого є невід’ємними під час проведення заходів з відзначення державних свят.

Родзинкою виставки стали раритетні музейні предмети відреставровані в останні роки у ННДРЦУ в м. Київ та його філії у м. Харків, зокрема: портрети  Б. Хмельницького, В. Кочубея, А. Терещенка, стародруки, документи та побутові речі, датовані ХVІІІ – ХХ ст.

Під час заходу прозвучали Гімн України, козацький марш і твір Т. Шевченка «Думи мої думи».