Новини

Під знаком ОСТ: у музеї відкрилась виставка до 75-річчя початку примусового вивезення населення України в Німеччину

З 18 січня 2017 р. в Сумському обласному краєзнавчому музеї експонується фотодокументальна виставка «Під знаком ОСТ» до 75-ї річниці початку насильницького вивезення населення з території України на примусові роботи до Німеччини в роки Другої світової війни.

На виставці представлені матеріали з Державного архіву Сумської області та з фондів музею, що розповідають про трагічну долю жителів Сумщини, які насильно були вивезені на примусові роботи до Третього Рейху. Це агітаційні плакати та оголошення, об’яви в місцевій пресі про вербування на роботу до Німеччини, світлини, документи, які засвідчують факти невільницької праці (трудові книжки, робочі картки, перепустки на підприємства), поштові картки, надіслані остарбайтерами на батьківщину, матеріали перевірок остарбайтерів у фільтраційних таборах.

Депортація жителів Сумщини тривала впродовж усього періоду окупації і торкнулася майже кожної родини. За період окупації з України було вивезено майже 2,5 млн. робітників, в тому числі 78038 жителів Сумщини.