Новини

СВЯТО ПОКРОВИ ПРЕСВЯТОЇ БОГОРОДИЦІ.

14 жовтня – свято Покрови Пресвятої Богородиці. Для православних українців це одне з найбільших релігійних свят осені. Упродовж століть свято Покрови набуло яскравих національних рис і сьогодні незмінно асоціюється з славною козацькою минувшиною України. У всі часи православні воїни і особливо козаки вважали Пресвяту Діву своєю заступницею, під її Покровом виконували свою головну місію захисту православної віри.

Чи не кожне полкове і сотенне містечко могло похвалитися храмом, збудованим в ім’я Покрови Пресвятої Богородиці. Серед них – місто Суми, центр Сумського козацького полку, де вже в другій половині XVII ст. постала дерев’яна Покровська церква.

У фондовій колекції Сумського краєзнавчого музею зберігається ікона Покрови Пресвятої Богородиці початку ХХ ст., що надійшла до музею в 1990 р. від сумчанки З. Шамрай.

Щорічні музейні зустрічі до свята Покрови Пресвятої Богородиці – це унікальна нагода познайомитись з історіями, традиціями та легендами, що його супроводжують, на власні очі побачити артефакти сивої давнини, доторкнутись до минулого, відчути його величний дух.