Новини

Тематичний захід «Диво приходить грудневої ночі»

19 грудня в Україні відзначають День Святого Миколая – це день вшанування пам’яті Святого Миколая у католиків та православних. Святий Миколай – один з найшанованіших святих церкви – чудотворець, заступник бідних, захисник дітей, а також покровитель мандрівників. За традицією цієї ночі діти отримують подарунки під подушками. Ця традиція, ймовірно, вийшла з середньовічної Німеччини, де напередодні свята батьки дарували дітям новий зимовий одяг. Пізніше вони почали роботи це таємно, вночі: подарунки клали у черевики, або панчохи, які вішали на каміни. Діти вірили, що святий саме через камін закидає в дім подарунки, вірили в диво і вчились у святого бути милосердними. День  Святого Миколая є невід’ємною частиною української культури та історії, традиція святкування відроджується по всій Україні, а дітлахи з нетерпіння чекають на подарунки.

18 грудня у Сумському обласному краєзнавчому музеї відбувся інклюзивний інтерактивний захід «Диво приходить грудневої ночі» до Дня Св. Миколая. До участі у заході долучилися відвідувачі Сумського міського територіального центру соціального обслуговування «Берегиня».

Науковий співробітник музею Олена Опанасюк розповіла учасникам заходу про історію свята, продемонструвала ікону Миколи Чудотворця, представлену в основній експозиції музею «Матеріальна культура і побут селян кінця ХІХ – початку ХХ ст.» та ознайомила з музейною новорічно-різдвяною виставкою «Зимова казка». А на завершення заходу кожен з відвідувачів отримав традиційне для цього свята печиво – миколайчики, які самі і прикрасили.