Новини

Уроки-екскурсії до 100-річчя подій Української революції 1917-1921 рр.

Напередодні відзначення 100-річчя з дня Листопадового чину та 100-річчя встановлення першого в Україні пам’ятника Тарасу Шевченку співробітники Сумського обласного краєзнавчого музею Ніна Євтушенко та Владислава Панасенко провели тематичні уроки-екскурсії для студентів Сумського будівельного коледжу.

Листопадовий чин – подія, що відбулася у Львові в ніч з 31 жовтня на 1 листопада 1918 р. Група військових Українських січових стрільців на чолі з Дмитром Вітовським здійснили у Львові  військовий переворот, роззброївши австрійські війська та проголосивши утворення ЗУНР. Центральною ідеєю державотворення в Галичині було прагнення об’єднати всі українські землі в єдину державу. Втілення у життя цієї ідеї відбулося 22 січня 1919 р. проголошенням Акту Злуки УНР та ЗУНР на Софійському майдані в Києві.

В період існування Української Держави 27 жовтня  1918  р. у м. Ромни  було відкрито перший в Україні повнофігурний пам’ятник Тарасу Шевченку, автором якого є видатний скульптор, кінорежисер і драматург Іван Кавалерідзе (уродженець х.Ладанський, нині с.Новопетрівка Роменського району Сумської області).

На честь відкриття пам’ятника відбувся багатолюдний мітинг та концерт, у якому взяли участь поет Микола Вороний, відомі співаки Микола Стешенко, Михайло Микиша, Марія Литвиненко-Вольгемут. На мітингу  з промовою виступив відомий вчений Григорій Вашкевич, який особисто знав Т.Шевченка.