Новини

У музеї відбулась презентація виставки «Соборна пам’ять України» до Дня Соборності та Свободи

20 січня у Сумському обласному краєзнавчому музеї відбулась  презентація виставки «Соборна пам’ять України», присвяченої Дню Соборності та Свободи. До участі у заході долучились студенти машинобудівного коледжу СумДУ та студенти Сумської філії Харківського національного університету внутрішніх справ.

Викладач Сумської філії ХНУВС, кандидат історичних наук Галина Корогод розповіла про перебіг подій Національно-визвольних змагань 1917-1921 рр. Завідувачка відділу музею Ніна Багацька звернулась до історичного факту проголошення Акту Злуки, що відбувся 22 січня 1919 р. у Києві на Софійській площі. Гості заходу переглянули документальний фільм «Велика Злука УНР і ЗУНР 22 січня 1919 р.» та познайомились із матеріалами презентованої виставки.

На виставці представлено документи та світлини з фондів Сумського обласного краєзнавчого музею та Державного архіву Сумської області: копії Передвступної угоди про об’єднання УНР та ЗУРН, Універсалу Директорії УНР про злуку всіх українських земель, урядових наказів, циркулярів і відозв, документів про встановлення влади Директорії УНР на території сучасної Сумщини тощо. Урочисту акцію святкування і проголошення Акту Злуки ілюструють історичні фотографії та документи.

Серед експонатів виставки – комплекс матеріалів Олександра Олеся (Олександра Івановича Кандиби): посвідчення дивізійного ветеринарного лікаря І-ї дивізії Українських січових стрільців від 4 січня 1919 р., рекламний аркуш непартійної щоденної газети «Трибуна» (1918-1919 рр.), одним з редакторів якої був поет, а також збірки його творів київського періоду.

Представлені також копії портретів уродженців Сумщини – видатних державних і військових діячів доби УНР: С.П. Тимошенка, О.П. Грекова, В.З. Філоновича, Б.Г. Іваницького, М.П. Василенка, художника В.Г. Кричевського, громадського діяча П.І. Зацева, створених сумськими художниками для портретної галереї видатних українців, розміщеної у Мистецькому Арсеналі в м. Київ.

На виставці експонуються зразки зброї та військового спорядження часів Української національної революції, зокрема, кулемет «Максим» зразка 1910 року. Друковані видання Канадсько-Українського Бібліотечного центру (м. Торонто) знайомлять із спогадами свідків та учасників подій 1919 р.

Після подій Революції Гідності 2013-2014 рр., окупації Криму та початку антитерористичної операції на Сході України ідея соборності постала з новою нагальністю і силою.

На виставці представлені фотографії, що висвітлюють перебіг подій на Євромайдані в Києві та Сумах під час Революції Гідності (грудень 2013 р.- лютий 2014 р.), а також картина М.В.Жулинського – заслуженого діяча мистецтв України «Обніміться брати мої», створена у бурхливі революційні дні 2014 року.

В експозиції представлена символічна інсталяція з поєднання червоно-чорного українського революційного прапора та жовто-блакитного прапора, який був встановлений Анатолієм Краськом, активістом Народного Руху України, на даху Сумської взуттєвої фабрики у липні 1991 р., світлини про участь сумчан у  Всеукраїнській акції «Ланцюг єдності»,  яка відбулася в Сумах 22 січня 2016 р.

Як і 98 років тому, український народ відстоює свободу і територіальну цілісність своєї держави зі зброєю в руках. Хвилиною мовчання і покладанням квітів гості заходу вшанували пам’ять земляків, які загинули у зоні проведення АТО.