Новини

У МУЗЕЇ ВІДКРИЛАСЯ ВИСТАВКА ДО ДНЯ ПАСІЧНИКА.

До свята бджолярів України – Дня пасічника, який щорічно відзначається 19 серпня, Сумський обласний краєзнавчий музей презентував виставку «З історії бортництва і пасічництва», матеріали якої розповідають про становлення, розвиток і значення цього ремесла для жителів Сумщини від зародження бортництва та пасічництва до сьогодення.

Заняття бортництвом у слов’янських народів за писемними джерелами фіксується з V ст. Про заняття бортним промислом на території Сумщини свідчать археологічні знахідки, що датуються ІХ ст. Бортні угіддя згадуються на землях Сумщини в унікальних свитках ХVІІ ст. з фондового зібрання музею, що нині знаходяться на реставрації.

Серед експонатів виставки – горщик ІХ – ХІ ст. із залишками меду, знайдений біля с. Воргол Кролевецького району. На виставці представлені унікальні бортні сокири давньоруської доби та ХІV – ХVІІІ ст., а також медорізки цього часу, надані на експонування краєзнавцем С. Гуцаном. Привертають увагу оригінальні вулики-дуплянки початку ХХ ст. з сіл Глинськ Роменського та Томашівка Недригайлівського районів. Інформативними є фотографії з колекції приватного музею «Причал Одіссея» С. Гуцана, на яких зображені пасічники Конотопщини 1930-х рр.

Музей також висловлює подяку Олені Перерві, яка люб’язно надала для експонування сучасний інвентар пасічників.

Історія бортництва і пасічництва ХІV – ХХ ст. відображена у філателістичних випусках України та інших країн світу. Низка випусків і спецпогашень присвячені П. Прокоповичу – видатному бджоляру, основоположнику рамкового бджільництва, засновнику першої школи пасічників, уродженцю с. Митченки Конотопського повіту.

Запрошуємо сумчан і гостей міста оглянути виставку!