Новини

У музеї відкрилася виставка-інсталяція до 85-х роковин Голодомору 1932-1933 рр.

23 листопада у Сумському обласному краєзнавчому музеї відбулось урочисте відкриття виставки-інсталяції «Скорботні жнива Сумщини 1932-1933» до 85-х роковин Голодомору. До участі в заході долучились заступник начальника управління культури Сумської обласної державної адміністрації Антоніна Ігнатченко, директор Державного архіву Сумської області Юрій Олійник, військовослужбовці Національної гвардії України (в/ч 3051), працівники галузі культури, громадськість міста.

Відкриваючи виставку, заступник начальника управління культури Антоніна Ігнатченко засвідчила, що вогонь скорботних свічок, запалених у пам’ять про жертв голодоморів, одночасно об’єднує нас навколо спільної історичної пам’яті – потужного фактору консолідації нації.

Директор обласного краєзнавчого музею Владислав Терентьєв підкреслив, що музей не вперше звертається до висвітлення подій Голодомору. Очільник закладу зазначив, що, загальна кількість загиблих від голоду в Сумській області налічує понад 48 тисяч осіб, але робота із з’ясування кількості жертв Голодомору продовжується і сьогодні.

Директор Державного архіву Сумської області Юрій Олійник наголосив на необхідності пам’ятати про умисність злочину і тяжкі муки жертв голоду, які й сьогодні болять ранами у ментальній свідомості українців.

На заході звучали спогади тих, хто пережив трагедію голоду і проніс її через усе своє життя. Серед цих свідчень – унікальні записи у збереженому в музеї щоденнику Дмитра Паладича – мешканця с. Божок Кролевецького району. У 2008 р. щоденники Д.Паладича та шматочок хліба, зроблений ним за рецептами 1932-1933 рр., передала до музею онука автора щоденників  Ольга Паладич.

З матеріалами виставки гостей заходу ознайомила завідуюча відділом музею Ніна Євтушенко.