Новини

У Сумському обласному краєзнавчому музеї відкрилась виставка «Соборність України: під прапором волі».

Напередодні Дня Соборності України у Сумському обласному краєзнавчому музеї відбулась презентація фотодокументальної виставки «Соборність України: під прапором волі», присвячена 100-річчю проголошення Акту Злуки Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки. До участі у відкритті виставки долучились слухачі Сумського центру первинної професійної підготовки «Академія поліції», студенти СВУМіК ім. Д.С. Бортнянського та Сумського будівельного коледжу, учні ССШ № 1 м. Суми.
З вітальним словом до гостей заходу звернулась заступник начальника управління культури Сумської облдержадміністрації Раїса Грицаєнко, яка підкреслила, що єднання українців навколо багатовікової історії національного державотворення є запорукою успішної розбудови України як високорозвинутої європейської держави.
Директор обласного краєзнавчого музею Владислав Терентьєв висловив надію, що виставка стане корисною для розуміння того, як Україна виборювала свою незалежність в умовах жорстокої більшовицької агресії. Очільник закладу відзначив, що не лише документи та фотографії, а й будинок колишньої Сумської повітової земської управи (нині – обласного краєзнавчого музею) є свідком подій Української революції 1917-1922 рр.: саме тут, неподалік стін музею, у січні 1919 року частини армії УНР боронили місто від більшовицьких збройних формувань.
На заході прозвучали спогади учасників вікопомного мітингу на Софійській площі, що відбувся 22 січня 1919 року. Екскурсію виставкою провела завідувачка відділу музею Ніна Євтушенко.