Новини

Ядерно-фізичні методи для культурної спадщини: Сумський обласний краєзнавчий музей долучився до застосування інноваційних методів дослідження культурної спадщини.

12-16 листопада Інститут прикладної фізики Національної академії наук України, Українське товариство охорони пам’яток історії та культури за підтримки Українського культурного фонду провели навчальний курс «Ядерно-фізичні методи для культурної спадщини» (куратор та лектор проекту – к.ф.-м.н., співробітник Інституту прикладної фізики НАН України Олександр Бугай; лектори – співробітники Інституту прикладної фізики НАН України: к.ф.-м.н. Михайло Дрозденко, Володимир Москаленко та Володимир Білик).

Слухачі курсу – співробітники обласних краєзнавчого та художнього музеїв – познайомились із основними методами використання ядерних технологій для неруйнівної характеризації артефактів культурної спадщини для їх збереження та відновлення, а також стерилізації та консервації шляхом променевої обробки.

Окремо було розглянуто проблеми та методи радіоізотопного (радіометричного) датування, зокрема – радіовуглецевий метод визначення віку об’єктів культурної спадщини.

В ході занять музейники відвідали лабораторії Інституту прикладної фізики НАН України, де ознайомились із загальними принципами роботи аналітичного прискорювального комплексу, що дозволяє вивчати структуру і склад різних матеріалів, та прискорювального мас-спектрометру – приладу, за допомогою якого, серед іншого, проводиться датування артефактів.

Важливою частиною навчального курсу стало проведення рентгенофлуоресцентного аналізу елементного складу музейних предметів з колекцій обласних краєзнавчого та художнього музеїв із застосуванням портативного спектрометру.