Новини

ІНТЕРАКТИВНИЙ ЗАХІД «НА КУПАЛА СОНЦЕ ГРАЛО»

Свято Івана Купала – одне з найдавніших, містичних і чарівних свят, що дійшло до наших днів.  Це свято літнього сонцестояння, свято Сонця, молодості та кохання. Його відзначають у ніч з 6 на 7 липня, коли за народним повір’ям трави і квіти набувають магічної сили, а опівночі розквітає квітка папороті – хто її знайде, здобуде багатство і здоров’я.

Святкування Івана Купала супроводжується низкою і понині відомих в народі обрядів і звичаїв: умиванням «іванівською» росою, нічними купаннями, розпалюванням багаття та стрибанням через нього. Одним з головних атрибутів свята є купальські віночки, які дівчата плетуть з різних польових квітів і трав, а потім пускають їх по воді. До віночка вплітали ромашку, ружу, деревій, любисток, безсмертник, незабудку, полин, барвінок. За народним повір’ям купальські віночки наділені цілющою силою.

Про історію свята Івана Купала, обряди та традиції святкування учням ЗОШ №20 розповіла науковий співробітник музею Олена Опанасюк. Діти долучились до майстер-класу з плетіння купальських віночків.