Новини

ІНТЕРАКТИВНЙ ЗАХІД «СКРИНЬКА ЗНАНЬ. З ІСТОРІЇ ЗВИЧАЙНИХ РЕЧЕЙ: ГАСОВА ЛАМПА».

Чи замислювалися ви, як освітлювали будинки та вулиці наші пращури? Першим джерелом світла було багаття, яке з часом трансформувалося у більш мобільні варіанти – смолоскипи, олійні лампи, свічки. На довгий час саме ці предмети стали невід’ємною частиною повсякденності минулих поколінь.

Історичні згадки про перші лампи, де використовували нафту замість гасу, були описані ще у ІХ ст. у Багдаді. Батьками гасової лампи вважаються львівські фармацевти Йоган Зег та Ігнацій Лукашевич – винахідники способу очищення нафти за допомогою сірчаної кислоти та содового розчину. Під час дослідів вони отримали гас – речовину, яка добре горіла рівним яскравим полум’ям і до того ж не коптіла. А от популяризували гасову лампу лікарі, які застосовували її, оперуючи хворих уночі.

Про ці та інші дивовижні факти з історії винаходу, поширення і побутування гасової лампи дізнавались відвідувачі Сумського міського територіального центру соціального обслуговування «Берегиня», які 13 липня завітали до музею на інтерактивне заняття з циклу «Скринька знань. З історії звичайних речей» (методист і ведуча заходу – науковий співробітник музею Олена Опанасюк).