Новини

ІНТЕРАКТИВНІ ЗАНЯТТЯ «СКРИНЬКА ЗНАНЬ. З ІСТОРІЇ ЗВИЧАЙНИХ РЕЧЕЙ: ПРАСКА».

Є чимало речей, без яких нам важко уявити свій щоденний побут. Серед них – звичайнісінька праска. Історія її створення сягає своїм корінням сивої давнини: відомо, що ще у ІV ст. до нашої ери в Греції одяг розгладжували за допомогою гарячої металевої качалки або нагрітого каміння, а римляни вибивали усі складки розігрітим молотком. Пізніше для розгладжування одягу використовували спеціальний дерев’яний рубель з качалкою. Рубель використовувався для прасування аж до середини ХХ ст., Потім з’явилися металеві праски, в середину яких закладали розжарене вугілля. Окрім вугільних значного поширення на території України набули литі чавунні нагрівні праски, що з’явилися у ХVІІІ ст. і випускалися до 60-х рр. ХХ ст.

У постійній експозиції музею «Матеріальна культура і побут селян кінця ХІХ – початку ХХ ст.» представлено комплекс експонатів з фондового зібрання музею: дерев’яні рублі з качалками 1950-х – 1960-х рр., вугільні та нагрівні праски 1920-х – 1950-х рр. Праски фабричного виробництва виготовлені переважно з чавуну, схожі за формою, розміром та конструкцією (за винятком праски з трубою у верхній частині корпусу, датованої початком ХХ ст.).

Протягом тижня наукові співробітники музею Олена Опанасюк і Валентина Костенко провели цикл індивідуальних інтерактивних занять з історії праски та її використання у побуті в різні часи. Така форма знайомства з експозицією дає змогу набути, без сумніву, унікальний досвід пізнання минулого через предмети старовини.

Заходи проводяться з дотриманням карантинних норм.