Новини

ДО ВСЕСВІТНЬОГО ДНЯ ВОДНО-БОЛОТНИХ УГІДЬ

У цьому році відзначається 50 років з дня підписання в 1971 р. у місті Рамсар (Іран) Конвенції про водно-болотні угіддя, що мають міжнародне значення. Водно-болотні угіддя відіграють важливу роль в екосистемі нашої планети, оскільки є одним з найбільших джерел прісної води та природним місцем проживання для багатьох водоплавних тварин та рослин. Україна входить в число 169 країн – договірних сторін конвенції.

Близько 40%  світових популяцій рослин і тварин живуть у водно-болотних угіддях. Ці території є надзвичайно важливими для птахів, зокрема для мігруючих водоплавних видів. Заболочені місця знижують парниковий ефект, а на сьогодні в болотах усього світу зберігається запас прісної води обсягом близько 11, 5 тис км³, що у п’ять разів більше, ніж у ріках світу!

На території Сумщини також є водно-болотне угіддя міжнародного значення — «Заплава Десни» (Деснянсько-Старогутський національний природний парк). Болота невеликими островами зустрічаються в заплаві й на лісовій терасі Десни. Тут можна побачити майже всі типи поліських боліт і простежити, як вони змінюються на різних стадіях розвитку. Тут спостерігається багатий і різноманітний пташиний світ очеретяних та рогозових заростей: нерідко можна почути гучні звуки чаплі-бугая (Botaurus stellaris), робить свої гнізда на заломах очерету очеретяний лунь (Cirkus aeruginosus). Тут мешкають водяна курочка ( Gallinula chloropus) і водяний пастушок (Rallus aquaticus), гніздяться численні качки, кулики, мартини та крячки.

2 лютого у музеї відбулась еколого-просвітницька година до Всесвітнього дня водно-болотних угідь.  Науковий співробітник Наталія Гетьманська розповіла про роль водно-болотних угідь у накопиченні, очищенні та постачанні прісної води для потреб людства і природних процесів, про види птахів і тварин, життя яких пов’язане з водою, на прикладі експонатів природничого залу.