Новини

ДО ДНЯ ПАМ’ЯТІ ГЕРОЇВ КРУТ

29 січня в Україні відзначається річниця бою під Крутами, який для українського народу став символом героїзму та самопожертви молодого покоління у боротьбі за незалежність. Завдяки звитязі та сміливості українських вояків: курсантів Київської юнацької військової школи ім. Богдана Хмельницького, добровольців Помічного студентського куреня Січових стрільців, юнаків з Університету святого Володимира, Українського народного університету, Київської гімназії Кирила та Мефодія та 80 добровольців із підрозділів Вільного козацтва – ворожий наступ більшовиків на Київ був зупинений на декілька днів. Це дало змогу представникам Української Народної Республіки підписати Брестський мирний договір із країнами Четверного союзу.

29 січня в Сумському обласному краєзнавчому музеї відбулась історична година «Герої Крут». У заході взяли участь студенти Сумської філії Харківського національного університету внутрішніх справ. Науковий співробітник Лариса Гаврилів розповіла про Михайла Бензика, уродженця с. Чапліївка Кролевецького повіту, Миколу Янова, підполковника Армії УНР, уродженця м. Глухів — учасників бою під Крутами. Присутні дізнались про історичні обставини та передумови бою під Крутами, ознайомилися з документами, які висвітлюють ті події, спогадами учасників вікопомного бою та іншими матеріалами. На виставці експонуються фото студентів та командира І-ї юнацької військової школи ім. Б. Хмельницького сотника А. Гончаренка, який керував боєм, фото перепоховання останків загиблих при обороні ст. Крути на Аскольдовій могилі та ін.

Сміливість та жертовність крутянців зробила їх прикладом для майбутніх поколінь захисників України. Бій під Крутами – це вияв перемоги українського духу, символ жертовності в ім’я незалежної держави.

Хвилиною мовчання присутні на заході вшанували пам’ять загиблих під Крутами.