Новини

ДО ДНЯ ПАМ’ЯТІ ЖЕРТВ ГОЛОДОМОРІВ В УКРАЇНІ.

27 листопада, напередодні Дня пам’яті жертв голодоморів в Україні,  у Сумському обласному краєзнавчому музеї  презентовано  виставку – інсталяцію «Кулінарна книга Голодомору» та проведено музейний захід  за участі студентів  СДПУ ім. А.С. Макаренка.

Виставка складається з фотодокументальних тематичних комплексів, розміщених на шести стендах, де представлені документи з Державного архіву Сумської області та матеріали з фондів музею. Матеріали висвітлюють причини, перебіг та наслідки Голодомору 1932-1933 рр. на Сумщині.

Емоційний центр експозиції – музейна інсталяція «Кулінарна книга Голодомору», де представлено зразки рослин – «замінників їжі» та рецепти приготування з них «страв». Ці рецепти взяті з книги Миколи Бондаренка, уродженця с. Успенка Буринського району, «Україна-1933: Кулінарна книга. Пам’ять людська».  В ній вміщено 89 проілюстрованих графікою рецептів того, що готували і змушені були їсти українці під час Голодомору. За кожним з цих рецептів – історія людини чи родини, розказані художнику свідками голоду.

Особливу увагу студентів привернув комплекс матеріалів Дмитра Якимовича Паладича, уродженця с. Божок Кролевецького району: щоденники з його записами 1920-1940-х рр., фотографії та шматочок хліба, який споживала родина в страшні часи Голодомору.

Присутні вшанували пам’ять невинно загиблих, запаливши свічку пам’яті.

Захід відбувся з дотриманням встановлених санітарно-епідеміологічних норм.