Новини

ДО МІЖНАРОДНОГО ДНЯ ЗАПОВІДНИКІВ І НАЦІОНАЛЬНИХ ПАРКІВ

Щорічно 11 січня, починаючи з 1997 року, відзначається Міжнародний день заповідників та національних парків. Його запровадження ініціював Всесвітній фонд дикої природи. В Україні створено 49 національних природних парків і 19 природних заповідників. У цей день відбуваються просвітницькі заходи, направлені на популяризацію заповідної справи серед населення.

Природно-заповідний фонд Сумської області станом на 01.01.2022 р. налічує 309 об’єктів загальною площею 179224,94 га. Сучасна мережа природно-заповідних об’єктів включає 19 об’єктів загальнодержавного значення та 290 об’єктів місцевого значення. На території області функціонують природоохоронні установи: Природний заповідник «Михайлівська цілина», Національний природний парк «Деснянсько-Старогутський» та Гетьманський національний природний парк.

45 років тому, у 1987 р., був створений «Середньосеймський» ландшафтний заказник загальнодержавного значення, розташований у долинах річок Сейм та Вир на території Конотопського району Сумської області. Одним із основних завдань заказника є охорона єдиної в Україні популяції хохулі звичайної – реліктового виду, занесеного до Міжнародної Червоної книги та Червоної книги України. На території заказника мешкають бобри, тхори, видри. Серед птахів слід відмітити журавля сірого та лебедя-шипуна. Виповнюється 55 років з часу заснування ще кількох заповідних об’єктів нашого краю.

В 1977 р. до природно-заповідного фонду Сумської області були включені «Шалигінський» ландшафтний заказник загальнодержавного значення (Шосткинський район); «Андріяшевсько-Гудимівський» гідрологічний заказник загальнодержавного значення (заплава р. Сули, Роменський район) і «Бакирівський» гідрологічний заказник загальнодержавного значення (заплава р. Ворскли, Охтирський  район). Основу фауни цих заказників складають водно-болотяні та лісові види.

Цього дня у Сумському обласному краєзнавчому музеї еколого-просвітницька година, учасниками якої стали відвідувачі Сумського центру соціального обслуговування «Берегиня». Науковий співробітник музею Лариса Гаврилів розповіла про заповідну мережу Сумщини. На прикладі матеріалів експозиції «Рослинний і тваринний світ Сумщини» гості ознайомились з видами тварин, що охороняються: видру річкову (Lutra lutra), горностая (Mustela erminea), чаплю сіру (Ardea cinerea) та ін.