Новини

ДО МІЖНАРОДНОГО ДНЯ ПАМ’ЯТІ ЖЕРТВ ГОЛОКОСТУ

27 січня  Україна разом з усім світом  вшановує пам’ять жертв Голокосту. Саме в цей день у 1945 р. було звільнено в’язнів найбільшого нацистського табору смерті Освенцим (Польща). Масовою братською могилою і символом Голокосту в Україні став Бабин Яр, де було знищено найбільшу кількість єврейського населення.

Історія Сумщини часів Другої світової війни також має трагічну сторінку Голокосту – масовий розстріл євреїв на околиці м. Ромни 10 листопада 1941 р. На схилах Зеленого яру поблизу с. Піски тоді було розстріляно  близько 1223 чоловік – все населення гетто. Точна цифра страчених у Ромнах за час окупації – невідома. Великою братською могилою мирних жителів стало Урочище Борок  поблизу Глухова. Серед встановлених прізвищ розстріляних жителів 83 —  єврейські. У Конотопі у грудні 1941 р. було страчено  280 сімей кількістю до 1000 чол.,  у Сумах 6-7 лютого 1942 р. – до 1000 чол. Усього на Сумщині, за період окупації, нацистами було знищено понад 43 тис. цивільних громадян, третина з яких – євреї.

До Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту у Сумському обласному краєзнавчому музеї проекспоновано фотодокументальну виставку та проведено годину пам’яті «Пам’ять жива» зі студентами І курсу Сумської філії Харківського Національного університету внутрішніх справ.

На виставці представлені копії документів з Державного архіву Сумської області, в яких йдеться про масове знищення єврейського населення області. Також експонуються фотографії, що відображають трагедію єврейського народу під час нацистської окупації Сумщини.

Окремий комплекс виставки присвячений пам’яті жертв Голокосту. Тут вміщені фотографії пам’ятників, що були встановлені в Сумах, Ромнах, Глухові, Конотопі на місцях масових поховань євреїв, закатованих нацистами.

В окремій вітрині вміщено філателістичні матеріали: конверти і маркований аркуш пошти України та марки країн Європи та Ізраїлю, присвячені пам’яті жертв Голокосту.

Науковий співробітник музею Олена Любимова розповіла студентам про перебіг подій, що відбувалися на Сумщині під час окупації, та ознайомила з документальними свідоцтвами трагедії єврейського населення нашого краю, вміщеними на виставці.