Новини

ЗБІРНИК МОЛИТОВ І СКАЗАНЬ НА ПОШАНУ ІВЕРСЬКОЇ ІКОНИ БОЖОЇ МАТЕРІ ТА ІКОНИ «ОДИГІТРІЯ». ПЕРША ПОЛОВИНА XІХ СТ. РУКОПИС

1. Збірник молитов і сказань на пошану Іверської ікони Божої Матері та ікони «Одигітрія». Перша половина ХІХ ст. Рукопис. Фонди СОКМ.

У фондах обласного краєзнавчого музею зберігається рукопис, пов’язаний з історією славетної Софроніївської обителі, що на Путивльщині. Пам’ятка містить тексти богослужінь, які звершувались перед святинею монастиря – Іверською іконою Божої Матері, та свідоцтва про дивовижну допомогу Богородиці, явлену через шановані образи – ту саму Іверську ікону та ікону «Одигітрія».

Серед іншого ми знаходимо тут розповідь про сумського отамана Лук’яна Костянтинова, який у 1709 році за наказом сумського полковника Івана Андрійовича Кондратьєва вирушив до с. Грунівка, але в дорозі впав з коня і забив руку. Лікування не приносило користі. Невдовзі уві сні отаман побачив Богородицю: Пресвята Діва наказала йому викупити Її образ у драгуна, якого він має зустріти в Сумах, і пообіцяла зцілити хвору руку. Отаман виконав повеління й одужав. Згодом Богородиця явилася йому знову, наказуючи передати ікону до Молченської Софроніївої пустині.

За свідченням оповідача, Іверська ікона була передана до обителі у 1713 році (відзначимо, що в 1919 році, після кількох пограбувань монастиря, вона була вивезена настоятелем архімандритом Маврикієм і подальша її доля невідома).

Тексти рукопису виконано на папері, що датується 1831 роком. На одному з аркушів зустрічаємо запис: «1905 г., іюля 13 дня. Д. Онацкій». Припускаємо, що збірник належав Дометію Онацькому (1865 – 1921) – українському історику, краєзнавцю, педагогу, випускнику Глухівського педагогічного інституту, батькові члена Української Центральної Ради Євгена Онацького.

 

Іванова Віра — кандидат історичних наук, учений секретар Сумського обласного краєзнавчого музею.

Збірник молитов і сказань на пошану Іверської ікони Божої Матері та ікони «Одигітрія». Перша половина ХІХ ст. Рукопис. Фонди СОКМ.

Іверська ікона Божої Матері. Літографія 1889 р. Видання Молченського Софроніївського монастиря.

Іверська ікона Божої Матері у соборному храмі Молченського Софроніївського монастиря. Фото В. Машукова. 1892 р.

Іверська ікона Божої Матері у соборному храмі Молченського Софроніївського монастиря. Фото В. Машукова. 1892 р.