Новини

«Йому ми зобов’язані обізнаністю з краєм» — виставка до 125-річчя від дня народження краєзнавця і педагога П.А.Сапухіна.

До 125-річчя від дня народження відомого краєзнавця і педагога Павла Андрійовича Сапухіна Сумський обласний краєзнавчий музей підготував виставку «Йому ми зобов’язані обізнаністю з краєм». Виставка була презентована 19 квітня 2018 року у приміщенні Сумської обласної універсальної наукової бібліотеки під час обласної науково-краєзнавчої конференції з он-лайн зв’язком «Краєзнавство Сумщини в контексті вивчення історичної, духовної і культурної спадщини регіону».

Виставка створена на основі експонатів фонду П.А. Сапухіна, сформованого свого часу його донькою Л.П. Сапухіною, яка тривалий час працювала у музеї.

Куратор виставки – завідувач науково-експозиційним відділом історії краю з найдавніших часів до початку ХХ ст. Аліна Конотоп.

Під час презентації вона ознайомила присутніх з матеріалами виставки – близько 80 експонатами, серед яких свідоцтво про народження, атестат на звання учителя середньої школи, автобіографія, листи, рукописи краєзнавчих досліджень, книги та періодичні видання тощо. Унікальними експонатами виставки є фото 1918 р., на якому зображений П.А. Сапухін серед членів товариства «Просвіта» під час проведення Чеховського вечора у Великій Писарівці, друкарська машинка, особисті речі краєзнавця, медаль та диплом, якими дослідник був нагороджений з нагоди 150-річчя від дня народження Т.Г. Шевченка.

На відкритті виставки виступили Тетяна Фролова – директор обласної універсальної наукової бібліотеки та Владислав Терентьєв – директор Сумського обласного краєзнавчого музею. Почесними гостями заходу були донька краєзнавця – історик, заслужений працівник культури Л.П. Сапухіна та онук – Я.М. Данько.

Наразі виставка експонується у приміщенні Сумського обласного краєзнавчого музею, за адресою вул. Герасима Кондратьєва, 2.