Новини

НА 84 РОЦІ ПІШЛА З ЖИТТЯ СУМСЬКИЙ МУЗЕЙНИК І КРАЄЗНАВЕЦЬ, ЗАСЛУЖЕНИЙ ПРАЦІВНИК КУЛЬТУРИ УКРАЇНИ ЛАДА ПАВЛІВНА САПУХІНА

Лада Павлівна Сапухіна народилася 13 березня 1936 року в смт Велика Писарівка в родині знаного краєзнавця і педагога Павла Андрійовича Сапухіна. У 1954-1959 рр. навчалась на історичному факультеті Сумського педагогічного інституту, з 1956 р. – Харківського університету. Протягом 1960 – 2006 рр. її життя було пов’язане з Сумським обласним краєзнавчим музеєм: у різний час Лада Павлівна обіймала посади наукового співробітника, завідувачки відділу, бібліотекаря, заступника директора з наукової роботи, в.о. директора музею.

Л.П. Сапухіна – визнаний фахівець — краєзнавець, автор численних наукових і науково-популярних праць широкого тематичного діапазону. У полі її інтересів були питання заснування та виникнення назви м. Суми, історія Сумських козацького і гусарського полків, навчальних закладів м. Суми кінця ХІХ – початку ХХ ст., сумського римо-католицького храму Благовіщення Пресвятої Діви Марії, Сумського обласного краєзнавчого музею, подій Конотопської битви 1659 р. тощо. Л.П. Сапухіна першою розпочала опис і вивчення збережених у фондах музею документальних матеріалів, пов’язаних із життям і діяльністю гетьмана П. Полуботка, істориків О. Шафонського, Ф. Туманського, О. Марковича, Ф. Уманця та ін. Непересічне значення має серія її досліджень про історичні зв’язки Сумщини з різними країнами світу.

Лада Павлівна – розробник базової концепції основної експозиції музею, що залишається актуальною й сьогодні, автор низки по-справжньому новаторських виставок, зокрема, першої в Сумській області масштабної експозиції-інсталяції «Т.Г. Шевченко і Сумщина».

Колектив Сумського обласного краєзнавчого музею висловлює глибокі співчуття родині. Світла пам’ять про Ладу Павлівну назавжди залишиться з нами.