Новини

Отримані перші результати археологічного дослідження поховання біля с. Могриця Сумського району.

У червні цього року на схилі старого кар’єру біля с. Могриця було виявлено напівзруйноване жіноче поховання. Його дослідження провела співробітниця музею – завідувачка сектору археології Лариса Білинська (за сприяння учасників Всеукраїнського ленд-арт симпозіуму «Простір покордоння» Г. Гідори, В. Кохана та Ю. Вишнякова).

Встановлено, що поховання було здійснено у ямі і мало західну орієнтацію, притаманну християнському обряду. Поряд з рештками померлої знайдено прикраси – скроневі кільця й намисто. Знахідка датується сіверянсько-давньоруським часом і може бути пов’язана з розташованими неподалік пам’ятками археології – городищем Могриця та селищем ІХ – ХІІІ ст.

Антропологічні матеріали були передані до Інституту археології НАН України. Згідно перших результатів досліджень, що проводяться співробітником відділу біоархеології ІА НАНУ Юрієм Долженком, похованою була жінка 30-ти – 40-ка років, міцної статури; добре збережений череп має риси, дещо нехарактерні для слов’ян.

Вивчення прикрас та поховального обряду показало, що, скоріш за все, жінка була переселенкою з Правобережжя. Вона могла бути представницею однієї з хвиль колоністів – багатоетнічного населення, яке з’явилося на землях сіверян у прикордонній зоні Русі в результаті державницької політики київських князів.

Поховання було здійснене близько середини ХІ ст. Дослідження продовжуються, а їх результати будуть опубліковані у фахових виданнях.