Новини

ФОТОГРАФІЇ ВІЙСЬКОВОГО КОРЕСПОНДЕНТА ВОЛОДИМИРА ЮДІНА

В ході успішно проведеної Чернігівсько-Полтавської наступальної операції у серпні — вересні 1943 р. територія Сумщини була звільнена від нацистських окупантів. 2 вересня військові підрозділи 38-ї та 40-ї армій здійснили вигнання нацистів з міста Суми. Візуальним свідченням тих подій є фотографії військового фотокореспондента Володимира Юдіна (1906-1985).
Володимир Юдін народився у Києві. В 1930-х роках захопився фотографією, працював фотокореспондентом декількох київських газет і журналів. У 1941 р. пішов добровольцем на фронт. Фронтовими шляхами пройшов від Києва до Волги та від Волги до Берліна – був поруч із саперами, солдатами, які йшли в атаку, на переправах під ворожими обстрілами. Його знімки друкувались в армійських газетах, фотохроніці ТАРС.

У серпні-вересні 1943 р. як фронтовий кореспондент газети «За честь Родины» І Українського фронту у складі 38-ї армії був свідком вигнання нацистів з території Сумщини та м. Суми. Ці історичні події були зафіксовані у серії фотографій. У грудні 1983 р. знаний фотомайстер Юдін особисто передав до фондів Сумського обласного краєзнавчого музею 39 негативів фотознімків, зроблених ним у період бойових дій на сумському напрямку: у Тростянецькому, Охтирському, Роменському районах і м. Суми. На світлинах – бійці, військові підрозділи на марші, зруйновані населені пункти та промислові об’єкти, техніка. Нині фотографії В. Юдіна – важлива складова музейного зібрання матеріалів про події Другої світової війни на Сумщині.

Кухоль води. Охтирщина, серпень 1943 р.

Володимир Юдін. 1943 р.

Розвідник-спостерігач М. Денкаєв, серпень 1943 р.

Артилерійська обслуга переправляє гармату через р. Сулу. Вересень 1943 р.

Будівля Сумського театру зі слідами пожежі, Вересень 1943 р.

Старший телефоніст батареї єфрейтор Х. Заріпов, серпень 1943 р.

Машини з військовим вантажем їдуть по понтонному мосту через р. Псел, с. Баранівка, початок вересня 1943 р.

Обслуга протитанкової гармати старшого сержанта М. Черкасова веде вогонь, серпень 1943 р. (поблизу Сум).

Екіпаж танка Т- 34 лейтенанта Н.Лазейкіна обговорюють хід бою, серпень 1943 р.(поблизу Сум).