Новини

ШЛЯХ ДО КОНСТИТУЦІЇ В ІСТОРІЇ СУМЩИНИ

До 24 річниці прийняття Основного Закону держави – Конституції України – Сумський обласний краєзнавчий музей підготував виставку «Шлях до Конституції в історії Сумщини».

Представлені на виставці музейні предмети і фотоматеріали інформують відвідувачів про сторінки історії українського конституціоналізму починаючи з ХVІІІ ст., становлення державності на землях Сумщини від скіфської доби до ХХ ст., історію затвердження державної символіки.

На виставці можна побачити оригінальні речі з фондового зібрання, серед яких – плінфа ХІІІ ст. з зображенням княжого знаку – тризуба, виявлена у 1960 р. В. Богусевичем під час археологічних розкопок на Городку у Путивлі. Унікальною музейною пам’яткою є Литовський статут у списку ХVІІІ ст. – збірник законів, що діяли на українських землях у ХVІ – ХVІІІ ст. Привертають увагу перстні-печатки та чорнильниці-каламарі – артефакти, що яскраво репрезентують Козацьку добу. Експонується синьо-жовтий прапор, що вперше був піднятий в м. Суми над взуттєвою фабрикою у липні 1991 р. та брошура «Конституція України», видана в м. Суми у 1996 р.

Цікавими та змістовними є філателістичний та нумізматичний комплекси, що вміщують листівки, поштові марки, конверти та монети Національного Банку України, присвячені річницям прийняття Конституції України та затвердженню державних символів.

25 червня на базі виставки було проведено інтерактивний захід, учасниками якого стали юні гості музею. Під час заходу діти дізналися про Конституцію гетьмана Пилипа Орлика, прийняту у 1710 р., з’ясували етапи прийняття Основного Закону у 1996 р. та процес затвердження державних символів України. В рамках заходу вони переглянули фрагменти окремих мультфільмів, зокрема, «Державні символи України» і «Ми українці». Співробітник музею Валентина Костенко провела вікторину «Патріотична абетка». Діти активно відповідали на запитання, пов’язані з прийняттям Конституції та затвердженням державної символіки.

Наприкінці заходу дітлахи ознайомилися з матеріалами виставки «Шлях до Конституції в історії Сумщини».

Захід відбувся з дотриманням усіх санітарно-епідеміологічних норм: проведенням температурного скринінгу, дотриманням маскового режиму та принципів соціального дистанціювання учасників.