Новини

Інтерактивна музейна програма з історії писемності й освіти.

21 березня до Сумського обласного краєзнавчого музею завітали вихованці НВК № 11 «Журавонька». Цього разу малеча знайомилася з історією писемності й освіти, що у своєму розвитку пройшли неймовірно довгу і цікаву путь.

Про стародавні приладдя й матеріали для письма (від глиняних табличок до берести і паперу) дітям розповіла завідувачка відділу музею Аліна Конотоп. Особливо допитливо школярі знайомились із музейними експонатами – матеріальними свідченнями розвитку писемності на теренах сучасної Сумщини: давньоруським пряслицем із написом «славно», сувоями та каламарем (чорнильницею) ХVІІ ст., рукописними книгами ХVІІІ ст., прописами, зошитами, щоденниками, грифельною дошкою ХІХ – ХХ ст.

Окрема і, мабуть, найбільш захоплююча частина заходу – практична: дітлахи самостійно виводили літери – спочатку писалом на восковій дощечці, а потім на папері – уже чорнилами і старовинним пером. Не менш цікавим заняттям стало читання «Граматки» Пантелеймона Куліша, виданої ще в 1857 році!

Поринути в атмосферу школи своїх батьків дітям допомогли каси літер і цифр, рахівниці та підручники кінця минулого століття, а ще шкільна парта – така ж, що стояли у класі мами і тата.

Дивовижні факти, незвичайні завдання і неочікувані відкриття – такою стала подорож у минуле для найменших відвідувачів музею. До нових зустрічей, друзі!