Новини

ІНТЕРАКТИВНИЙ ЗАХІД «НА КУПАЛА СОНЦЕ ГРАЛО»

У розпал літа ми відзначаємо одне з найбільш містичних і чарівних свят року – Івана Купала. З глибини віків прийшло до нас Купало – свято літнього сонцестояння, свято Сонця, молодості та кохання. Його відзначають з 6 на 7 липня – у час, коли за народним повір’ям трави і квіти набувають магічної сили, а опівночі вогнистим цвітом розквітає квітка папороті – хто її знайде, здобуде багатство і здоров’я.

Святкування Івана Купала супроводжується низкою і понині відомих у народі обрядів і звичаїв: умиванням «іванівською» росою, нічними купаннями, розпалюванням багаття та стрибанням через нього. Особливу популярність мають купальські вінки, які плетуть з польових квітів і трав. До віночка вплітали ромашку, ружу, деревій, любисток, безсмертник, незабудку, полин, барвінок. Виняткове значення має барвінок – символ життя і безсмертя. Дівчата у купальську ніч пускають вінки по річці, і якщо вінок не потонув, дівчину чекає заміжжя і щасливе життя.

Колоритна атмосфера цього свята панувала сьогодні і в Сумському краєзнавчому музеї.

Наукові співробітники музею Олена Опанасюк та Валентина Костенко підготували інтерактивний захід «На Купала сонце грало» та майстер-клас із плетіння купальських вінків. Відвідувачі музею – і діти, і дорослі – із задоволенням долучились до майстер-класу, взяли участь у тематичній вікторині та переглянули мультфільм «Квітка папороті», створений за мотивами повісті М. Гоголя «Вечір напередодні Івана Купала».

Захід відбувся з дотриманням карантинних норм.