Новини

Інтерактивний захід «Скринька знань. З історії звичайних речей: Цегла».

У зібранні краєзнавчого музею є унікальна колекція цегли, клейма на якій свідчать про її виготовлення на теренах сумського краю. Найбільше у фондах представлено зразки цегли, випущеної наприкінці ХІХ – початку ХХ ст. на заводах І. Асмолова, В. Суханова, Г. Зубченка, братів Насєткіних у Сумах, Г. Строганової, поблизу Хотіні, І. Крамаренка у с.Юнаківка, Я. Шитіна у Середино-Буді, князів Щербатових у Тернах та ін.

Цеглу здавна використовували у будівництві, проте вона була дорогим матеріалом і до початку ХІХ ст. в Сумах переважали будівлі з дерева. З плином часу зводилося все більше цегляних споруд і підприємницька діяльність у цій сфері стала прибутковою справою. З середини ХІХ ст., цеглу можна було ідентифікувати за товарними знаками – клеймами виробників, що є не лише своєрідною гарантією якості від виробника, але й відповідною рекламою його продукції. Найчастіше це були ініціали власника підприємства.

Нині цегла, що лишається після руйнування старих будинків, –  це не просто будівельний матеріал, а свідок історії, який може багато розповісти допитливій людині.

Про діяльність різних цегельних підприємств краю, технологію виготовлення та застосування їх продукції дізнались відвідувачі Сумського міського територіального центру соціального обслуговування «Берегиня», які взяли участь у музейному інтерактивному занятті з циклу «Скринька знань. З історії звичайних речей!» (ведуча заходу – науковий співробітник Олена Опанасюк).