Новини

Виставка «Сторінками історії місцевого самоврядування на Сумщині» до 20-річчя місцевого самоврядування в Україні

7 грудня у приміщенні Сумської обласної філармонії відбулась презентація виставки «Сторінками історії місцевого самоврядування на Сумщині», приурочена до 20-річчя місцевого самоврядування в Україні. Більше 100 оригінальних експонатів з фондів Сумського обласного краєзнавчого музею та державного історико-культурного заповідника «Посулля» подають ретроспективу становлення і розвитку органів місцевого самоврядування на Сумщині.

На урочисте відкриття виставки завітали заступник голови Сумської обласної ради Тетяна Головко, заступник голови Сумської обласної державної адміністрації Микола Подопригора, керівник апарату Сумської обласної державної адміністрації Дмитро Живицький, депутати Сумської обласної ради нинішньої та колишніх каденцій, громадськість області.

З вітальним словом до гостей заходу звернувся директор Сумського обласного краєзнавчого музею Владислав Терентьєв, який зазначив, що реалізація цього виставкового проекту дає змогу висвітлити етапи розвитку місцевого самоврядування на Сумщині. Заступник голови Сумської обласної ради Тетяна Головко закликала усіх присутніх долучитися до справи збирання артефактів, що в перспективі можуть стати експонатами музею історії місцевого самоврядування. Заступник голови Сумської облдержадміністрації Микола Подопригора підкреслив думку про незламність духу українського народу у справі боротьби за право господарювання на своїй землі та привітав громадськість зі святом.

Серед унікальних експонатів виставки – виписка з книг Магдебурзького права Чернігівської ратуші 1660 р., Литовський статут у списку ХVІІІ ст., плани міст Сумщини кінця ХVІІІ – початку ХІХ ст., цеховий прапор ХІХ ст. та скринька для зберігання цехової казни 1691 р., книга різницького цеху м. Ромни кінця ХVІІІ – початку ХІХ ст., матеріали з історії органів місцевого самоврядування, що діяли на Сумщині у ХІХ – на початку ХХ ст. (печатки, журнали засідань повітових земських управ, нагрудний знак члена міської управи). Представлені на стендах документи та фотографії висвітлюють становлення і розвиток органів місцевого самоуправління на теренах сучасної Сумщини за часів Київської Русі, у XIV – XVII ст., у Глухівський період в історії Гетьманщини (1708-1784 рр.), у ХІХ ст. та за часів Української революції 1917 – 1921 рр.

У відтвореному інтер’єрі робочого кабінету гласного Сумської повітової земської управи відвідувачі долучились до інтерактивної акції «Проба пера». Жвавий інтерес гостей заходу викликали балотувальні апарати для голосування середини ХІХ – початку ХХ ст.