Новини

Обласний семінар-практикум «Актуальні питання науково-фондової роботи музеїв та заповідників Сумщини» за участі співробітника Міністерства культури України

26 квітня у Сумському обласному краєзнавчому музеї відбувся обласний семінар-практикум «Актуальні питання науково-фондової роботи музеїв та заповідників Сумщини» за участі головного спеціаліста відділу музейної справи Міністерства культури України Клименко Л.М.

Мета заходу – сприяти розв’язанню нагальних питань у справі обліку та збереження музейних колекцій, їх документального супроводу відповідно до сучасної нормативно-правової бази України.

З вітальним словом до учасників семінару звернулась начальник управління культури і туризму Сумської облдержадміністрації Мельник О.П., яка підкреслила першорядність методичного забезпечення діяльності музейних закладів Сумщини в умовах динамічного розвитку соціокультурної інфраструктури України.

Директор Сумського обласного краєзнавчого музею Терентьєв В.С. подав ретроспективу діяльності музеїв і заповідників області у 2016-2017 рр. та наголосив на незмінному зростанні основних показників їх науково-дослідної та культурно-освітньої роботи. Про створення нових музейних об’єктів Сумщини – музею горюнської культури в с. Нова Слобода Путивльського району та музею монументального мистецтва тоталітарної доби в Спадщанському лісі – доповів директор ДІКЗ «Путивль» Тупик С.В.

До основного питання семінару звернулась головний спеціаліст відділу музейної справи Міністерства культури України Клименко Л.М. Зокрема, було розглянуто основні вимоги до складання фондово-облікової документації, маркування музейних предметів, правила їх передачі на експонування у межах та поза межами України, порядок вилучення експонатів з основного фонду музею тощо. Окремо було звернуто увагу на особливості обліку музейних предметів у громадських музеях.

Розгляду низки питань правового регулювання фондової роботи музеїв присвятила свій виступ головний зберігач фондів Сумського обласного краєзнавчого музею Клочко Ж.В.

Про можливості та перспективи створення страхового фонду рідкісних і цінних документів з колекцій музеїв розповіла заступник директора по науковій роботі Сумської обласної універсальної наукової бібліотеки Дмитракова Н.В.

За результатами семінару його учасники долучились до обговорення почутих рекомендацій і висловили щиру подяку Клименко Л.М. за змістовні відповіді та практичні поради у справі обліку та збереження колекцій музеїв Сумщини.