Новини

ВІДБУЛАСЯ ПРЕЗЕНТАЦІЯ ВИСТАВКИ «СТАНОВЛЕННЯ УКРАЇНСЬКОЇ ДЕРЖАВНОСТІ: ПОСТАТІ ТА АРТЕФАКТИ У МУЗЕЙНОМУ ПРОСТОРІ»

22 серпня у Сумському обласному краєзнавчому музеї відбулась урочиста презентація виставки «СТАНОВЛЕННЯ УКРАЇНСЬКОЇ ДЕРЖАВНОСТІ: ПОСТАТІ ТА АРТЕФАКТИ У МУЗЕЙНОМУ ПРОСТОРІ».

З вітальним словом до учасників виставки звернувся начальник Сумської обласної військової адміністрації Володимир АРТЮХ. Очільник області відзначив вагомість музею як інституції збереження історичної пам’яті народу у нелегкий час відстоювання Україною власної державності.

Голова Сумської обласної ради Віктор ФЕДОРЧЕНКО висловив подяку колективу музею, який із початком повномасштабного вторгнення вжив усіх необхідних заходів для збереження колекції музею і продовжує справу вивчення та популяризації культурної спадщини.

Про основну ідею виставки, її загальну концепцію розповів виконуючий обов’язки директора музею Владислав ТЕРЕНТЬЄВ. Він звернув увагу на окремі артефакти, що символічно сплели історію і сьогодення краю: ікону Охтирської Божої Матері кінця ХІХ ст. і монету Національного Банку України «Місто-Герой Охтирка», плінфу ХІІІ ст. з княжими знаками з м. Путивль і плакат «Суми – вистоять!», що надихав сум’ян у 2022 році.

Символічно і те, що на виставці, присвяченій 32-й річниці Незалежності України, представлено матеріали про 32 біографічно пов’язані із Сумщиною історичних постаті, які зробили вагомий внесок у розвиток української державотворчої ідеї. Це, зокрема, діячі доби Козаччини (Б. Хмельницький, І. Мазепа, І. Скоропадський, П. Калнишевський), ХІХ ст. (Т. Шевченко, Леся Українка, П. Куліш), борці за українську державність в новітню добу (В. Кричевський, Г. Нарбут, І. Кавалерідзе, Н. Онацький, М. Макаренко, Олександр Олесь, М. Руденко, М. Данько, М. Мошик).

З матеріалами виставки гостей ознайомила її куратор Аліна КОНОТОП.