Новини

ДО ВСЕСВІТНЬОГО ДНЯ ВИШИВАНКИ

20 травня в обласному краєзнавчому музеї відбулися інтерактивні екскурсії та тематичний захід «Сорочку мати вишила мені…». В цей день до музею завітали маленькі відвідувачі – вихованці дитячого центру розвитку «Я Кращий», учні Сумського навчально-виховного комплексу «Просперітас», учні Сумської загальноосвітньої школи №13  ім. А.С.Мачуленка.

Вишиванка з давніх давен є основним елементом українського національного одягу, а для кожного українця ще й своєрідним оберегом. Поряд з українською піснею вона зберегла в собі традиції наших предків, уособила дух нації.

В експозиції «Матеріальна культура та побут селян кінця ХІХ – початку ХХ ст.» представлено колекцію традиційного народного одягу з різних регіонів Сумщини. Жіночі сорочки-вишиванки Сумщини – переважно полтавського типу: вишивка білими нитками гладдю, вирізуванням, настилуванням, різні види мережок. Популярні й багатоколірні візерунки дрібним хрестиком та рослинно-геометризовані узори.

Про давні секрети виготовлення традиційного українського одягу, кольори і символіку вишивок маленьким відвідувачам та учням розповіли наукові співробітники музею Олена Опанасюк і Тетяна Мелетенко. Діти читали вірші та розповідали про свої вишиванки, які подарували їм мами та бабусі. Сьогодні у музеї панувала атмосфера свята й позитиву.