Новини

ДО ВСЕСВІТНЬОГО ДНЯ ТВАРИН

4 жовтня відзначається Всесвітній день захисту тварин, спрямований на привернення уваги людства до потреб тварин та запобігання їх знищенню. Свято започатковане у 1925 році німецьким письменником і зоозахисником Генріхом Ціммерманном. У 1931 році міжнародний конгрес прихильників руху захисту тварин, який проходив у Флоренції (Італія), офіційно затвердив 4 жовтня Всесвітнім днем тварин.
В цей день різні товариства проводять акції у багатьох країнах світу, закликаючи людей відмовитися від необдуманого знищення тварин заради задоволення своїх потреб. За останні 25 років біологічне різноманіття Землі скоротилося більш ніж на третину.
Війна в Україні поставила під загрозу існування багатьох представників фауни. На окупованій території сьогодні перебувають деякі національні парки. Від обстрілів та пожеж гинуть сотні тисяч тварин, зникають цілі популяції, під загрозою зникнення червонокнижні представники фауни. Поки війна триває, можливості зоозахисників значно обмежені, вони не можуть врятувати навіть половину тварин, що потребують допомоги. Чимало активістів та активісток екологічних та зоозахисних ініціатив взяли до рук зброю. Ті, хто в тилу, докладають максимальних зусиль, аби допомогти тим тваринам, які вже постраждали, та зменшити негативний вплив війни в майбутньому.
На Сумщині значної шкоди зазнав внаслідок російської агресії Деснянсько-Старогутський національний парк, що межує з Росією на півночі і сході. Протяжність спільного кордону сягає 30 км. Територія національного парку не була під окупацією, але щоденно, починаючи з 24 лютого 2022 року,парк потерпає від російських обстрілів.
Наслідків від бойових дій для тваринного світу наразі в повній мірі не можна оцінити, адже лісові угіддя відвідувати заборонено. На території парку співробітники знаходять нерозірвані міни, снаряди.
Цього дня до Сумського обласного краєзнавчого музею завітали учні шостих класів СУМСЬКОГО ЗАКЛАДУ ЗАГАЛЬНОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ І-ІІІ СТУПЕНІВ №15. В експозиції «Рослинний і тваринний світ Сумщини» вони ознайомились з представниками фауни нашого краю. Науковий співробітник музею Лариса ГАВРИЛІВ розповіла про червонокнижних тварин, які охороняються в нашій області, зокрема в Деснянсько-Старогутському національному природному парку: це видра річкова, тхір лісовий, горностай, жовна зелена, лунь лучний та ін.