Новини

ДО РОКОВИН ТРАГЕДІЇ БАБИНОГО ЯРУ

29 вересня – День пам’яті трагедії Бабиного Яру. Бабин Яр – місце пам’яті та братська могила близько 100 тис. цивільних громадян і військовополонених, розстріляних нацистами за час окупації Києва у 1941 – 1943 рр.
Серед них — євреї, роми, учасники українського націоналістичного руху опору, в’язні Сирецького концтабору, караїми і навіть пацієнти психіатричної лікарні. Найтрагічнішими були дні 29 і 30 вересня 1941 р., коли стався масовий розстріл євреїв — мешканців Києва. Через жахливі масштаби – майже 34 тис. вбитих за два дні – Бабин Яр став одним з символів єврейського геноциду, «Голокостом від куль».
Знищення нацистами цивільних громадян у роки ІІ Світової війни відбувалося по всій окупованій території. На Сумщині у 1941 – 1943 рр. було вбито понад 43 тис. мирних жителів, третина з них – євреї.
В Сумському обласному краєзнавчому музеї експонується комплекс матеріалів, де представлено копії документів ДЕРЖАВНОГО АРХІВУ СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ, матеріали, надані Сумським благодійним єврейським центром ХЕСЕД ХАЇМ, копії документів і фотографій, які висвітлюють трагічні події, що відбувалися в Бабиному Яру та на Сумщині під час окупації у 1941 – 1943 рр.
Напередодні Дня пам’яті трагедії Бабиного Яру цей комплекс матеріалів оглянули студенти СУМСЬКОГО БУДІВЕЛЬНОГО КОЛЕДЖУ.