Новини

ДО 150-РІЧЧЯ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ УКРАЇНСЬКОГО ПИСЬМЕННИКА І ГРОМАДСЬКОГО ДІЯЧА ВАСИЛЯ СТЕФАНИКА

14 травня 2021 року в Україні на державному рівні відзначається ювілей письменника-реаліста, майстра експресіоністичної новели й політика – Василя Стефаника. Він народився 1871 р. в с. Русові Снятинського повіту на Станіславщині (нині Івано-Франківщина). Навчався у початковій школі (1878 – 1883), у польських гімназіях у Коломиї й Дрогобичі (1883 – 1892), згодом на медичному факультеті Ягеллонського Університету в Кракові (до 1900). Студентом був учасником «Покутської трійці» – таємного творчого об’єднання митців-земляків, молодіжного товариства «Академічна громада», польських і українських студентських гуртків і літературних об’єднань. Був депутатом Австрійського парламенту у Відні від Галичини з 1907 по 1918 рр.

Перші публікації В. Стефаника датуються 1897 р. Загальне визнання принесла перша збірка новел – «Синя книжечка», яка вийшла у 1899 р. в Чернівцях. І. Франко сприяв становленню й формуванню його таланту. Творчість новеліста стала помітною віхою в розвитку української прози, написана з великою художньою силою проза набула широкої популярності, перекладалася іншими мовами, отримала захоплені відгуки найбільших літературних авторитетів. На відкритті пам’ятника І. Котляревському у м. Полтаві 1903 р. В. Стефаник зустрічався з численними діячами української інтелігенції, в тому числі й біографічно пов’язаними з Сумщиною: Олександром Олесем, В. Кричевським, Б. Грінченком та Х. Алчевською.

Василь Стефаник помер 7 грудня 1936 р., похований на батьківщині. Спадщина письменника – більше 70 новел, серед яких: «Камінний хрест», «Кленові листки», «Дорога», «Моє слово», «Суд», «Марія», «Палій», «Земля» та ін. Він відзначився як новатор і неперевершений майстер соціально-психологічної прози, започаткував стиль експресіонізм – літературно-мистецький напрям, що розвивався в перші десятиріччя ХХ ст., став реформатором у галузі літератури, його манера письма мала потужний вплив на розвиток української новелістики.

У Сумському обласному краєзнавчому музеї експонується малоформатна виставка, присвячена 150-річчю від дня народження письменника.