Новини

ДІОРАМА «БУДІВНИЦТВО СУМСЬКОЇ ФОРТЕЦІ»

У Сумському обласному краєзнавчому музеї представлена діорама «Будівництво Сумської фортеці», виконана у 1974 – 1975 рр. відомим українським живописцем, членом Національної спілки художників України Юрієм Александрочкіним.

Діорама відтворює один із епізодів розбудови міста Суми, відображає особливості фортифікаційного будівництва на території Слобожанщини в середині ХVІІ ст. Велике за розмірами живописне полотно (330х200 см), що має форму стрічкоподібної, зігнутої півколом живописної картини, розташоване в центрі експозиційної зали, яка представляє історію краю з найдавніших часів до середини ХІХ століття.

Мистецький твір за допомогою синтезу різноманітних художніх засобів створює ілюзію присутності глядача в природному просторі. Безпосередньо глядач ніби є учасником спорудження міських укріплень на перетині трьох річок – Псла, Суми і Сумки. Він стоїть на пагорбі південного схилу фортеці, спостерігаючи за діяльністю отамана Герасима Кондратьєва та козаків, які прибули з містечка Ставище, що на Київщині.

На передньому плані діорами розташовані фрагменти споруд, реальні й бутафорські предмети – зруби деревини, щільно складені у вимощену дорогу, дерев’яні діжі, виготовлені з окремих клепок і стягнені металевим обручем, чавунна військова гармата, канати для підняття нагору вантажів. Вдалечині видніються глибокий рів, викопаний навколо фортеці, і насипані високі вали. Ці оборонні споруди доповнюються природною перепоною – річкою Псел, де побудовано пристань, до якої причалили два вітрильні кораблі. Завдяки підбору вдалого місця розташування та міцності побудованих козаками фортифікаційних споруд вороги жодного разу не змогли проникнути на територію Сум.

Художнє полотно створює у глядача образну емоційність і динамічність сприйняття процесу будівництва Сумської фортеці за допомогою технічних засобів – використання штучного освітлення та вдалого місця розміщення в експозиційній залі. Живописне зображення особливим способом подає історичні події, вдало підкреслює представлений поруч документальний матеріал та речі козацької доби другої половини ХVІІ ст.: кінська збруя, фрагменти пляшок, козацькі люльки, кістяна порохівниця, вогнепальна та холодна зброя.

Музейна діорама «Будівництво Сумської фортеці» є окрасою експозиційної зали і як візитівка закладу широко представлена в різних наукових, енциклопедичних і краєзнавчих книжкових виданнях.