Новини

ЕКОЛОГО-ПРОСВІТНИЦЬКА ГОДИНА ДО ДНЯ ПРАЦІВНИКІВ ЛІСУ

Ліс має водоохоронне, ґрунтозахисне, вітрозахисне та кліматичне значення. Це чудова лабораторія цілющого повітря. Тому останнім часом захист лісів, догляд за ними та дбайливе господарювання у зеленому світі набуває все більшого значення.

Про сучасний стан лісів Сумщини дізнавались студенти 3-го курсу Сумського національного аграрного університету, які завітали до музею напередодні Дня працівників лісу.

На базі основної експозиції «Рослинний і тваринний світ Сумщини» науковий співробітник музею Лариса Гаврилів ознайомила студентів  з основними типами лісів нашого краю, розширила знання про екосистему лісу.

Лісами і чагарниками зайнято 17,9% території Сумщини. В області поширені хвойні, широколистяно-хвойні і мішані ліси. Найпотужніші лісові масиви знаходяться на півночі області. Серед них – Старогутські, яким немає рівних на Сумщині. Тут ростуть майже всі види дерев, кущів, лісових трав, грибів і ягід, які є в області. Найбільш поширені сосна, дуб, береза, клен, в’яз, бузина, калина, ліщина, брусниця, чорниця, журавлина. Недарма ці райони називають Українським Поліссям. У лісах краю зустрічаються парнокопитні – лось, козуля, дикий кабан, олені; хижі звірі – вовк, лисиця, ласка, тхори. З комахоїдних поширені їжак, кріт, землерийка.