Новини

Зустріч студентської молоді міста з творцями циклу фільмів «Ніч у музеї» телеканалу UA|TV

19 листопада у Сумському обласному краєзнавчому музеї відбулась презентація фільмів «Польський скарб» і «Поховання готів» з циклу «Ніч у музеї», створених знімальною групою телеканалу UA|TV. Фільми зняті у жанрі докудрами, що поєднує наукову складову з художньою реконструкцією історичних подій, і розповідають про артефакти, збережені у фондах музею: скарб польських монет, знайдений на території м. Суми у 1975 р., та речі з могильника черняхівської культури, виявленого у с. Сад Сумського району у 1983 р.

До заходу долучилась знімальна група проєкту: автор та ідейний натхненник Руслан Давиденко, режисер-постановник Василь Рибальченко, художник по костюмах Ірина Уцеха, а також його учасники – співробітники обласного краєзнавчого музею: директор закладу Владислав Терентьєв, завідувачка науково-дослідного сектору археології Лариса Білинська, завідувачка науково-експозиційного відділу історії краю від найдавніших часів до початку ХХ ст. Аліна Конотоп.

Переглянути фільми та взяти участь у їх обговоренні отримали нагоду майбутні історики – студенти СумДУ та СДПУ ім. А.С. Макаренка.

Як зауважив Руслан Давиденко, метою проєкту є прагнення змінити стереотипне сприйняття музеїв, показати історію України через музейні предмети, що при уважному вивченні розкривають свій величезний інформаційний і емоційний потенціал. Вагому освітню роль науково-популярних історичних фільмів у своєму відгуку відзначив кандидат історичних наук, доцент Валерій Власенко (СумДУ).

Учасники зустрічі наживо ознайомились із представленими у фільмах музейними експонатами та отримали від музейників фахові коментарі щодо їх походження та наукової атрибуції.