Новини

КОМПЛЕКС ДМИТРА ПОЛАДИЧА

Однією з найтрагічніших сторінок в історії українського народу став Голодомор 1932-1933 років. Кожного року, в останню суботу листопада, Україна вшановує пам’ять жертв Голодомору.
У Сумському обласному краєзнавчому музеї зберігається унікальний експонат, який є свідченням жахливих подій 1932-1933 рр. Це шматочок хліба, виготовлений з рослинної сировини, який змушені були їсти українці під час голодомору, аби хоч якось вижити.
Зберіг цей шматочок хліба Дмитро Якимович Поладич (1899-1949), уродженець с. Божок нині Кролевецького району, у скляній баночці разом з запискою: «Замитка хранится настоящи кусок хлеба який ми кушали 1932 г. – 1933 г. був зроблен спеціально голод (хлеб забрали власти) а ми кушали всякого рода отброси полову, орехови бруньки, клевер, лободу, луску, соняшничина, калачевина було людей доволи пухлих от голода много и померло от голода нехотили ити в колхоз и настоящий кусок хлеба мной оставлений из мого пайка, бо и цей хлеб було не вдосталь, а паек в банку положен 1941 году января 14 дня я клав и подписуюся».
Баночку з хлібом було передано до музею у 2008 році онукою Дмитра Якимовича – Ольгою Яківною Поладич разом з щоденниками діда, в яких він протягом1923-1949 рр. занотовував історію своєї родини та події, що відбувалися у селі.