Новини

«МАЙСТЕР ПОВІТРЯНОГО БОЮ»: ПРЕЗЕНТОВАНО МУЗЕЙНИЙ ВИСТАВКОВИЙ ПРОЄКТ ДО 100-РІЧЧЯ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ІВАНА КОЖЕДУБА

Напередодні 100-річного ювілею від дня народження льотчика-винищувача, повітряного аса, уродженця с. Ображіївка Шосткинського району Івана Микитовича Кожедуба в Сумському обласному краєзнавчому музеї презентовано виставковий проєкт «Майстер повітряного бою».

Матеріали виставки розкривають І. Кожедуба не лише як видатного військового, а й як талановитого художника, спортсмена, всебічно обізнану особистість. Розміщені на блакитному тлі, чорно-білі фотографії ніби сторінки з родинного альбому ілюструють дитинство та юнацькі роки І. Кожедуба, його бойовий шлях та післявоєнні роки, коло рідних, близьких друзів та знайомих.  Вагомою складовою експозиції є унікальні особисті речі, пов’язані з бойовою біографією льотчика-аса, типологічні предмети часів Другої світової війни, матеріали, присвячені увічненню пам’яті знаменитого земляка.

Виставку відкрила начальник управління культури Сумської обласної державної адміністрації, заслужений працівник культури України Олена Мельник, яка акцентувала увагу на важливості збереження пам’яті про уславленого льотчика, розповіла про урочисті заходи, що днями відбудуться з нагоди ювілею І. Кожедуба.

Наукові співробітники музею Олена Любимова та Аліна Конотоп презентували виставковий проєкт, ознайомили присутніх із сторінками життєвого та бойового шляху І. Кожедуба.

Директор музею Владислав Терентьєв розповів про увічнення пам’яті льотчика-винищувача в музейних експозиціях області, зокрема, згадав про музей І. Кожедуба у с. Ображіївка Шосткинського району й ознайомив присутніх з унікальними особистими речами льотчика-аса з фондового зібрання краєзнавчого музею та яскравими епізодами з його біографії.

Під час заходу прозвучала музична композиція «Піднімись до зірок», присвячена І. Кожедубу, у виконанні Генадія Філон з м. Шостка.

Захід відбувся з дотриманням усіх санітарно-епідеміологічних норм: масочного режиму та соціальної  дистанції присутніх.